mandag 15. april 2013

Gestalt Terapi

Gestalt terapi en eksistensiell terapi.
Den flyvende hollender, festskrift til Daan van Baalen skriver slik om eksistensialismen:

Eksistensialismen eller eksistens filosofi startet bl.a med Kierkegaard på beg. av 1800-tallet.Med eksistens menes noe mer enn å bare være til. Planter og dyr er også til, men mennesker er vesener som er bevisst sin eksistens. Å eksistere er å skape sin egen tilværelse.Kirkegaard understreket også vårt personlige ansvar. Våre valg er absolutte vågestykker. Frihet, ansvar, ekthet og frykt. (Perls)

Å leve ekte er å velge å leve med intrigeritt og å møte kjensgjerningene, at vi er frie og ansvarlige uten selvbedrag og uten å spille spill. Ekthet provoserer kontinuerlig usikkerhet eksistensiell frykt eller redsel. Frykt er derfor ikke et symptom som en skal løse eller undertrykke men en vesentlig faktor i å leve eksistensielt ekte. Mennesker er meningssøkende, samtidig er det dømt til å eksistere i en verden uten mening. Den vanligste måten vi unnlater å ta ansvar for oss selv på, er når vi anklager andre for det vi kjenner. "han gjør meg sint!" Vi kan og fraskrive oss ansvar ved å tro at vi vet alt og skal klare oss selv og ikke trenger støtte. Å få mer tillit til oss selv og egne meninger henger sammen med å våge å stole på andre uten å være avhengig av dem. Jo mindre tillit vi har til oss selv, desto mer avhengig er vi av anerkjennelse og aksept fra omgivelsene.Når vi legger ansvaret for hvordan vi har det på andre, gir vi også andre makten. Menneskets frihet pålegger oss å gjøre oss selv til noe, til å eksistere "autentisk" eller ekte. Å eksistere er å skape sin egen tilværelse. Og det er ut fra troen om en annens eksistens at jeg bekrefter min egen eksistens."






søndag 14. april 2013

Gestalt Terapi er kjærlighet i praksis.


Kjærlighet i praksis!




Jeg og mange med meg lengter etter å elske og å bli elsket. Jeg lengter etter å bli sett, hørt og forstått. Jeg lengter etter å bli verdsatt på tross av opplevde mangler og svakheter.
I gestalt terapi opplever jeg nettopp å bli sett, møtt og forstått. Terapeuten evner å stå i det som er.
Gestalt terapien er  opptatt av hvordan jeg har det nå!
Det er ikke så viktig å vite hvorfor. Mine erfaringer påvirker meg som menneske og spørsmålet blir da hvordan preger fortiden, erfaringene mine meg i dag?
 Å spørre hvorfor fører bare til endeløse undersøkelser om årsak, til årsaken, til årsaken osv. Uansett hva jeg husker om fortiden, så gjør jeg det nå!
Det  gestalt teraputen spør om er NÅ og HVORDAN. Når du nå forteller meg historien din fra fortiden, hvordan føles det? Hva kjenner du nå når du forteller meg dette?

Jeg oppdager gjerne at jeg i dag bruker strategier, kall det gamle mønster, som en gang var veldig nødvendige for at jeg skulle overleve og som nå, i dag, ikke er veldig hensiktsmessige/ lure. Dette har ført til at uferdige og ubearbeidede situasjoner og relasjoner, fra fortid,  kompliserer og vanskeliggjør for meg i dag.


"...change occurs when one becomes what he is, not when he tries to become what he is not", Beisser (1970)

Eg e meg, i samen med deg blir eg meg som eg e nå.

Godt liv Vær deg selv, autentisk det er den største og mektigste lydbølgen du har.  Still inn frekvensen på kjærlighet og la universet ta se...